Jul 18, 2022

twenty twenty two

Hi readers or passer by

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

hmmmm... dah 1/2 2022 dah pun. terjengah kembali.

♥dengan penuh kasih sayang♥

Feb 5, 2020

It's twenty twenty

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Nampak gaya macam setahun sekali je post.
Ingatkan xda yang membaca. tapi masih ada yg singgah rupanya :-D
Sibuk dengan urusan duniawi, last post nak share pengalaman bersalin kali keenam
Kita gabung sekali yang ketujuh nanti lah . Eh! Hahaha

Banyak benda nak buat sampai at last apa pun tak terbuat. haish..

Dulu masa kecik2 selalu kira, nanti tahun duapuluh duapuluh umur dah berapa.
Tak sangka, Allah masih panjangkan umur hingga kini
Moga Allah panjangkan umur lagi supaya sempat baiki lopong2 dosa sebagai bekalan ukhrawi.

Nanti disambung lagi,
Rasa macam dah kertu bila nak update medsosial pun mim lam sin :-D

♥dengan penuh kasih sayang♥

Jun 18, 2019

Dah 2019

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Dan...

Ini adalah post pertama.😊
Post terakhir pasal takut bersalin..
Anak yang takut nak dibersalinkan tu pun dah 8 bulan lebih.

Insyaallah.
Nanti diupdate pengalaman kali ke-6 bersalin dan kali ke-2 bersalin 4kg lebih.


♥dengan penuh kasih sayang♥

Aug 27, 2018

Takut Bersalin

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Mengandung kali ke berapa pun, i believed setiap ibu mesti akan rasa berdebar.
Kalau mamanaem, paling berdebar nak bayangkan sakit contraction lepas air ketuban pecah.
Dalam labour room tu.

Doanya, agar kali ni pun mudah macam lahirkan Bahira Nurtaseefa.
Sampai labour room, OS dah full; walaupun air ketuban tak pecah lagi.

Ya Allah.. Kurang lebih 5minggu lagi jika macam selalu.


♥dengan penuh kasih sayang♥

Aug 8, 2018

Happy Birthday Husband

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Birthday sendiri minggu lepas.
Tua seminggu dari husband. hihi

Birthday sendiri tak post pun :-P

Definisi "sweet" berbeza bagi setiap pasangan kan.
Tadi post di facebook.

"Tak sweet pun takpa, janji tolong siapkan anak5 pagi2. Tolong siang ikan"
Ada kawan reply komen, cakap tu dah sweet ;-)
Betul jugak kan..

Terus send sms dekat husband wish besday. Tadi dah wish di rumah..
Dekat sms tambah sikit " walaupun selalu lupa besday mama"
Haha..
Orang perempuan ni (saya laaaa); tak wish besday pun boleh sentap sehari.
Sampai tak mau makan, hanya sebab dia bukan orang 1st yang wish.
Bila baca blog Kak D, selalu terngiang2. "Pandangla kebaikan yang dia duk buat selama ni dari pandang sedikit saja kekurangan (contoh tak wish besday, tak say sorry (walaupun kadang2 sendiri salah)..) haha..
Perempuan memang complicated.

Apapun, memang bersyukur kenal husband.
Walaupun zaman berkawan dulu dialaaaa yang paling annoying.
Pernah tersuka dekat kawan dia tapi kawan dia tak suka kita. haha (ya, dia tau)
Selalu ada zaman2 patah hati dulu..
Tak tau nak cerita mcm mana dia boleh sabaq dengan perangai baran ni .. (masa kawan dulu, dia kata kita baik sangat) hahaha

Semoga Allah sentiasa merahmati rumahtangga kita.
Insyaallah, ni tahun ke-8 going ups and downs together dan kami bakal berlapan jugak..
Susah senang sendiri simpan.
Apa yang orang nampak tak sama dengan apa yang kami rasa.

♥dengan penuh kasih sayang♥

Jun 17, 2018

Selamat 8 tahun

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

17 Jun 2010 - 17 Jun 2018
Genap 8 tahun.
Alhamdulillah atas segala anugerah, rezeki dan ujian dari Allah SWT.

Tak mungkin selama 8 tahun tak pernah dilanda ombak. cewahhhh.
Bila ada ups dan downs baru la mencabar kan.. Makin utuh gitewwww.
Banyak benda yang dibuat bersama-sama dan menyesal pun bersama-sama.
Banyak juga benda yang sentiasa di muhasabah.
Setiap anugerah, rezeki dan ujian setiap dari kita adalah berbeza.
Justeru, tak payahlaaa kita duk rasa "Eh! seronoknya life depa" Sebab kita tak tau the other way around kan ;-)
Tipulah if tak pernah rasa macam tu, tapi cepat2 istighfar dan bersyukur

8 tahun.
Masih lagi mengenal sesama sendiri.
Masih belum stabil
Kehidupan pun masih kelamkabut

Selalu ditanya.
"Macam mana laa naem handle anak2"
Naem tak handle anak sorang diri.
En Abah sentiasa ada untuk membantu,
selalu mama handle yang kecik2. hahaha
bila mama merempan menyebai, dia yang akan ambil alih

Semoga 8 tahun dan lebih lama lagi
Moga hingga ke syurga



Jun 7, 2018

Hi readers or passerby
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,



This is major throwback; in conjunction with this coming Raya, next Friday.
My late father is Ismail bin Hussin and my mom is Wan Yah Ali. My mom gave birth to my 1st brother in 1956. I believed my mom get married 2 or 3 years before that. Maybe when she was around 15years old.
Two years after that, my 2nd brother was born in Kelantan while my dad pursuing her studies in one of the famous “Pondok” in Kelantan. 2 or 3 years after that, they came to Kedah. Then my 3rd brother was born in 1961.
Actually, my mom ever gave birth five times, but the other two returned to the Almighty, as the Almighty loved them more. Five of them are boys. Thus, my mom really adores for having a daughter.
One of my parents’ contact offered their daughter to my parents by saying “If my wife delivers a daughter, then it will be given to both of you”. The wish is fulfilled after the wife gave birth to my adopted sister. While my mom got the offer, she didn’t aware that she is carrying my second sister. I believed at that time my second sister was 4months in my mom’s womb. My adopted sister was born in January 1969 while my second sister was born in May 1969. They shared the same year. My mom breasted the adopted sister so that she will be “muhrim” with my late dad and all the brothers.
The unexpected thing happens when 16years later, my mom gave birth to me in July 1985. <3 span="">
I am the youngest in the family. I still remembered the good old days. When I was a kid in 4-5 years old, I always follow my parents to the town. Moreover, when people asked my parents whether I am their grandchild, I excitedly and immediately say, “No, I am their daughter”.
How I missed my late dad. May Allah grant him heaven in the hereafter?
All of us are happily married to our partners and blessed with a number of kids. My 1st brother has 4 kids and 3 grandchildren. While my 2nd brother has 3 kids and 3 grandchildren. On the other hand, my 3rd brother has 3 kids. 2 of her kids already married and really hope for having a child. My adopted sister has 4 kids and 2 grandchild and my second sister has 3 kids. While myself has 5 kids and expecting number 6. Hahaha
So, currently, my mom has 6 children, 22 grandchildren, and 6 great-grandchildren. How blessed to have this big family in my life.

For Raya, this year, my family itself will have our first-day raya with my mom as all my siblings will be at their in-laws. Besides, I came back to hometown to take care and accompanying my mom because she live all alone before this.  


♥dengan penuh kasih sayang♥