Aug 27, 2018

Takut Bersalin

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Mengandung kali ke berapa pun, i believed setiap ibu mesti akan rasa berdebar.
Kalau mamanaem, paling berdebar nak bayangkan sakit contraction lepas air ketuban pecah.
Dalam labour room tu.

Doanya, agar kali ni pun mudah macam lahirkan Bahira Nurtaseefa.
Sampai labour room, OS dah full; walaupun air ketuban tak pecah lagi.

Ya Allah.. Kurang lebih 5minggu lagi jika macam selalu.


♥dengan penuh kasih sayang♥

Aug 8, 2018

Happy Birthday Husband

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Birthday sendiri minggu lepas.
Tua seminggu dari husband. hihi

Birthday sendiri tak post pun :-P

Definisi "sweet" berbeza bagi setiap pasangan kan.
Tadi post di facebook.

"Tak sweet pun takpa, janji tolong siapkan anak5 pagi2. Tolong siang ikan"
Ada kawan reply komen, cakap tu dah sweet ;-)
Betul jugak kan..

Terus send sms dekat husband wish besday. Tadi dah wish di rumah..
Dekat sms tambah sikit " walaupun selalu lupa besday mama"
Haha..
Orang perempuan ni (saya laaaa); tak wish besday pun boleh sentap sehari.
Sampai tak mau makan, hanya sebab dia bukan orang 1st yang wish.
Bila baca blog Kak D, selalu terngiang2. "Pandangla kebaikan yang dia duk buat selama ni dari pandang sedikit saja kekurangan (contoh tak wish besday, tak say sorry (walaupun kadang2 sendiri salah)..) haha..
Perempuan memang complicated.

Apapun, memang bersyukur kenal husband.
Walaupun zaman berkawan dulu dialaaaa yang paling annoying.
Pernah tersuka dekat kawan dia tapi kawan dia tak suka kita. haha (ya, dia tau)
Selalu ada zaman2 patah hati dulu..
Tak tau nak cerita mcm mana dia boleh sabaq dengan perangai baran ni .. (masa kawan dulu, dia kata kita baik sangat) hahaha

Semoga Allah sentiasa merahmati rumahtangga kita.
Insyaallah, ni tahun ke-8 going ups and downs together dan kami bakal berlapan jugak..
Susah senang sendiri simpan.
Apa yang orang nampak tak sama dengan apa yang kami rasa.

♥dengan penuh kasih sayang♥

Jun 17, 2018

Selamat 8 tahun

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

17 Jun 2010 - 17 Jun 2018
Genap 8 tahun.
Alhamdulillah atas segala anugerah, rezeki dan ujian dari Allah SWT.

Tak mungkin selama 8 tahun tak pernah dilanda ombak. cewahhhh.
Bila ada ups dan downs baru la mencabar kan.. Makin utuh gitewwww.
Banyak benda yang dibuat bersama-sama dan menyesal pun bersama-sama.
Banyak juga benda yang sentiasa di muhasabah.
Setiap anugerah, rezeki dan ujian setiap dari kita adalah berbeza.
Justeru, tak payahlaaa kita duk rasa "Eh! seronoknya life depa" Sebab kita tak tau the other way around kan ;-)
Tipulah if tak pernah rasa macam tu, tapi cepat2 istighfar dan bersyukur

8 tahun.
Masih lagi mengenal sesama sendiri.
Masih belum stabil
Kehidupan pun masih kelamkabut

Selalu ditanya.
"Macam mana laa naem handle anak2"
Naem tak handle anak sorang diri.
En Abah sentiasa ada untuk membantu,
selalu mama handle yang kecik2. hahaha
bila mama merempan menyebai, dia yang akan ambil alih

Semoga 8 tahun dan lebih lama lagi
Moga hingga ke syurga



Jun 7, 2018

Hi readers or passerby
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,



This is major throwback; in conjunction with this coming Raya, next Friday.
My late father is Ismail bin Hussin and my mom is Wan Yah Ali. My mom gave birth to my 1st brother in 1956. I believed my mom get married 2 or 3 years before that. Maybe when she was around 15years old.
Two years after that, my 2nd brother was born in Kelantan while my dad pursuing her studies in one of the famous “Pondok” in Kelantan. 2 or 3 years after that, they came to Kedah. Then my 3rd brother was born in 1961.
Actually, my mom ever gave birth five times, but the other two returned to the Almighty, as the Almighty loved them more. Five of them are boys. Thus, my mom really adores for having a daughter.
One of my parents’ contact offered their daughter to my parents by saying “If my wife delivers a daughter, then it will be given to both of you”. The wish is fulfilled after the wife gave birth to my adopted sister. While my mom got the offer, she didn’t aware that she is carrying my second sister. I believed at that time my second sister was 4months in my mom’s womb. My adopted sister was born in January 1969 while my second sister was born in May 1969. They shared the same year. My mom breasted the adopted sister so that she will be “muhrim” with my late dad and all the brothers.
The unexpected thing happens when 16years later, my mom gave birth to me in July 1985. <3 span="">
I am the youngest in the family. I still remembered the good old days. When I was a kid in 4-5 years old, I always follow my parents to the town. Moreover, when people asked my parents whether I am their grandchild, I excitedly and immediately say, “No, I am their daughter”.
How I missed my late dad. May Allah grant him heaven in the hereafter?
All of us are happily married to our partners and blessed with a number of kids. My 1st brother has 4 kids and 3 grandchildren. While my 2nd brother has 3 kids and 3 grandchildren. On the other hand, my 3rd brother has 3 kids. 2 of her kids already married and really hope for having a child. My adopted sister has 4 kids and 2 grandchild and my second sister has 3 kids. While myself has 5 kids and expecting number 6. Hahaha
So, currently, my mom has 6 children, 22 grandchildren, and 6 great-grandchildren. How blessed to have this big family in my life.

For Raya, this year, my family itself will have our first-day raya with my mom as all my siblings will be at their in-laws. Besides, I came back to hometown to take care and accompanying my mom because she live all alone before this.  


♥dengan penuh kasih sayang♥

Jun 5, 2018

Sapu sawang

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dah lama nyaa tak menulis kat sini,,,
Hujung tahun lepas sibuk siapkan proposal defense report.
Lepas tu senyap piiiii..

Bahira NurTaseefa pun dah nak masuk 1 tahun 5 bulan.
Dah kena panggil kakcik dah,
prektis siap2. haha

Lalu sapu sawang je nih..
Nanti sambung..
Serabut nak amend conference paper.

Oh ya, sekarang dah buat part time Cuckoo.
Sesiapa nak income geli2 RM3-4 ratus sebulan. Mai contact lekaih

http://wasap.my/60133215425/NeCuckoo

♥dengan penuh kasih sayang♥

Dec 13, 2017

Beli barang secara atas talian

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Zaman dah berubah.
Teknologi pun dah makin canggih.
Kalau dulu nak online kena guna komputer saja.
Tapi sekarang, bila-bila masa dan di mana saja boleh online.
Mula guna internet sejak sekolah menengah.
Tapi masa tu cuma kenai MiRC ja. Haha.. Zaman awal tahun millenium dulu.

Bila dah kerja, dah tau online internet banking .. Haaa masa tu la pandai beli barang online.
Barang pertama beli secara online rasanya masa dalam pantang kakak-- 6 tahun dulu.
Beli anbebe seat dari One Baby World.. Sayangnya seat tu dah reput dan dah terbakar.


ha... ada pun gambar barang pertama beli online.

Sejak ada anak5 ni, kalau window shopping  di internet pun, mesti tengok barang depa ja,,
Mak2 sangatttttt
Selain tu, gajet jugak antara barang yang KakNaem suka beli online.. 

Yang best beli barang online, tak payah fikir pasal tempat letak kereta.
Tak payah keluar cash dan bayar di kaunter,
Barang sampai depan pintu.
Alhamdulillah setakat duk beli barang online, belum pernah ada masalah lagi.

Sentiasa kena beringat beli dekat laman web yang boleh dipercayai.
Salah satunya, Lazada ..
Lazada
buat Online Revolution sales. 
Masih sempat lagi ni window shoppping di Lazada.
Depa buat sale dari 11.12 hingga 14.12..
Tinggal harini dan esok..
Lekaih klik Online Revolution sales

Teringinnya nak beli laptop  baru..
Laptop cap peti ais dah dekat 7tahun usia dia,
Dah bagi tanda kena tukaq baru dah,,
Harap sempat grab offer di Lazada.





♥dengan penuh kasih sayang♥



Jul 23, 2017

Selamat 6bulan Bahira Nurtaseefa

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Dah masuk bulan ke tujuh untuk tahun 2017--
here is the first post.. haha
punya la malas...

Hari ni 23-Julai-2017 genap 6 bulan usia puteri bongsu mama dan abah
Moga mama dapat beri solid food harini..

6bulan lepas,

Macam biasa setiap pagi dalam 515-540 mama akan terjaga--
sebab selalu tak solat isya' lagi..
Pagi tu mcm biasa bangun lepas susukan abang tasnif zayyan awak..
Lain macam sakit dekat bawah tu, terus p toilet buang apa yg patut.
Setel hajat, amik wudhuk semua, dah rasa tak boleh nak jalan.
Gagah jugak pergi duduk atas kerusi. Selesai isya dulu
Lepas tu tunggu abah habis mandi (abah memang selalu lama dalam bilik mandi) :')
Bagitau abah, mama dah menggigil ni, rasa macam nak bersalin
Tak boleh duduk sebab rasa dah seram sejuk.
Ketaq abeh kaki semua..
Turun balik untuk selesaikan jugak subuh sambil duduk
Dalam 6lebih, gagah pi mandi siap2 pakai baju

luckily bakul semua dah siap - tinggal masuk kereta
Dalam 7 lebih keluar dari rumah
Sebelum tu mama salam dengan tok cakap macam dah sampai masa--
Minta maaf apa semua
Abah call tok dengan tok ayah suruh mai amik bang cik, kakak dengan abang.

Dalam kereta , on the way ke Pusat Rawatan Mahsuri, abah ikut jalan kampung, keluar dari rumah dalam 710 macam tu, gelap lagi..
Sampai dekat Hospital Jitra mama rasa nak ajak abah singgah situ sebab tak tahan sangat dah.
Dalam kereta dah sakit dalam 5minit sekali
Mulut mama tak berhenti zikir " laila ha illa anta subha naka inni kuntu minazzolimin"
Abah tanya nak breakfast tak pun mama hanya mampu geleng kepala

Sebab mama dah lalui perasaan macam ni, masa nak bersalin abang thaqif,
sakit all the way along from shah alam to ipoh 2012 dulu

sampai je di Pusat Rawatan Mahsuri, dalam 740 macam, nampak kakak nurse yang teman mama masa bersalin abang tasnif baru sampai.
lambat snagat tunggu abah bawak wheelchair, mama turun sendiri pi dekat kaunter.
nurse tanya pun mama hanya mampu angguk ja..sakitttt sangat
 nurse tolak mama masuk labor room dalam pukul 745, salin baju je sebab mama dah poo poo dekat rumah..haha.
so selamat xmasuk dah ubat untuk beroooon

nurse pasang ctg, call dr rohana, mama dengar nurse bagitau, ada patient OS dah full
OMG terkejut mama
dalam hati berdoa cepat laaa doktor sampai. tak tahan dah

dalam 750 ke pukul 800 doktor sampai
dr pecahkan air ketuban
sebab doktor cakap awak tinggi lagi
lepas air ketuban pecah terus mama rasa nak terberak
akak misi tu mintak nak cucuk jarum untuk pasang line pun tak sempat

mama bagitau dah rasa nak berak
rupanya awak dah nak keluar
tak sempat pasang jarum
tak sempat bagi ubat tahan sakit
tak sempat induce pitocin macam selalu
cuma pecahkan air ketuban,

alhamdulillah
syukur.
antara semua, awak paling mudah lahir.
Allah makbulkan doa mama untuk bersalin secara normal tanpa induce even induce drip

jam 810 awak lahir
active labor mama hanya kurang sejam

Semoga awak jadi anak y ang solehah penyejuk hati mama abah dan semua orang

eh lupa, abah dan abang tasnif teman mama sepanjang mama bersalin
abang tasnif senyap apa tak kata tengok awak hahaha
mama sempat pegang tangan awak yang penuh dengan meconium(tah macam mana eja)

♥dengan penuh kasih sayang♥