Jul 23, 2017

Selamat 6bulan Bahira Nurtaseefa

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Dah masuk bulan ke tujuh untuk tahun 2017--
here is the first post.. haha
punya la malas...

Hari ni 23-Julai-2017 genap 6 bulan usia puteri bongsu mama dan abah
Moga mama dapat beri solid food harini..

6bulan lepas,

Macam biasa setiap pagi dalam 515-540 mama akan terjaga--
sebab selalu tak solat isya' lagi..
Pagi tu mcm biasa bangun lepas susukan abang tasnif zayyan awak..
Lain macam sakit dekat bawah tu, terus p toilet buang apa yg patut.
Setel hajat, amik wudhuk semua, dah rasa tak boleh nak jalan.
Gagah jugak pergi duduk atas kerusi. Selesai isya dulu
Lepas tu tunggu abah habis mandi (abah memang selalu lama dalam bilik mandi) :')
Bagitau abah, mama dah menggigil ni, rasa macam nak bersalin
Tak boleh duduk sebab rasa dah seram sejuk.
Ketaq abeh kaki semua..
Turun balik untuk selesaikan jugak subuh sambil duduk
Dalam 6lebih, gagah pi mandi siap2 pakai baju

luckily bakul semua dah siap - tinggal masuk kereta
Dalam 7 lebih keluar dari rumah
Sebelum tu mama salam dengan tok cakap macam dah sampai masa--
Minta maaf apa semua
Abah call tok dengan tok ayah suruh mai amik bang cik, kakak dengan abang.

Dalam kereta , on the way ke Pusat Rawatan Mahsuri, abah ikut jalan kampung, keluar dari rumah dalam 710 macam tu, gelap lagi..
Sampai dekat Hospital Jitra mama rasa nak ajak abah singgah situ sebab tak tahan sangat dah.
Dalam kereta dah sakit dalam 5minit sekali
Mulut mama tak berhenti zikir " laila ha illa anta subha naka inni kuntu minazzolimin"
Abah tanya nak breakfast tak pun mama hanya mampu geleng kepala

Sebab mama dah lalui perasaan macam ni, masa nak bersalin abang thaqif,
sakit all the way along from shah alam to ipoh 2012 dulu

sampai je di Pusat Rawatan Mahsuri, dalam 740 macam, nampak kakak nurse yang teman mama masa bersalin abang tasnif baru sampai.
lambat snagat tunggu abah bawak wheelchair, mama turun sendiri pi dekat kaunter.
nurse tanya pun mama hanya mampu angguk ja..sakitttt sangat
 nurse tolak mama masuk labor room dalam pukul 745, salin baju je sebab mama dah poo poo dekat rumah..haha.
so selamat xmasuk dah ubat untuk beroooon

nurse pasang ctg, call dr rohana, mama dengar nurse bagitau, ada patient OS dah full
OMG terkejut mama
dalam hati berdoa cepat laaa doktor sampai. tak tahan dah

dalam 750 ke pukul 800 doktor sampai
dr pecahkan air ketuban
sebab doktor cakap awak tinggi lagi
lepas air ketuban pecah terus mama rasa nak terberak
akak misi tu mintak nak cucuk jarum untuk pasang line pun tak sempat

mama bagitau dah rasa nak berak
rupanya awak dah nak keluar
tak sempat pasang jarum
tak sempat bagi ubat tahan sakit
tak sempat induce pitocin macam selalu
cuma pecahkan air ketuban,

alhamdulillah
syukur.
antara semua, awak paling mudah lahir.
Allah makbulkan doa mama untuk bersalin secara normal tanpa induce even induce drip

jam 810 awak lahir
active labor mama hanya kurang sejam

Semoga awak jadi anak y ang solehah penyejuk hati mama abah dan semua orang

eh lupa, abah dan abang tasnif teman mama sepanjang mama bersalin
abang tasnif senyap apa tak kata tengok awak hahaha
mama sempat pegang tangan awak yang penuh dengan meconium(tah macam mana eja)

♥dengan penuh kasih sayang♥

Dec 30, 2016

Menginjak ke tahun baru : 2017

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Lagi sehari nak melangkah ke tahun baru 2017 M
Hari ni genap 35minggu mengandung kali ke-5
Penat toksah cakap
Dah dekat sebulan hasben hantar-ambik pi-balik kerja
Kekeke sebab dia malas layan; tiap- tiap petang sebelum balik akan sms cakap xlarat,baby mengeras
Kali ni awai pulak dia mengeras
Sejak 7bulan dah mengeras dan buat mama rasa tak larat
Thanks dekat abah sebab sabar melayan semua karenah mama

Debaran untuk melahirkan tetap ada macam biasa
Mengharapkan kali ni sakit macam masa nak bersalin abang Thaqif
Moga pada 35minggu ni baby T dah pusing kepala ke bawah semula

**2017**
Banyak pulak perancangan untuk tahun 2017 nanti
Moga semua berjalan dengan lancar
Dengan nak stabilkan ekonomi keluarga--
macam-macam nak kena buat.
Bukan 2 kerja pada satu masa dah ni.. :))
Dengan mama jadi pelajar sepenuh masa, pekerja sepenuh masa, dan sudah tentu mama sepenuh masa
Tinggal tak jadi suri rumah je lagi.. haha

Berehat sebentar dengan banyak benda nak kena selesai sebelum bersalin yang tak tentu masa
Nak amik cuti awal tak boleh

♥dengan penuh kasih sayang♥

Dec 5, 2016

Alamakkkkk...its 32weeks

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Mati2 la duk ingat baru 30w..
Next checkup lambat lagi..
Tadi cek buku, tgk2 11/12 ni checkup.
Tengok balik masa amik rhogum dah 29w.
Maknanya minggu ni dah 32w..
Ohmaiiiii
Kerja mama banyak xsiap lagi
Silibus nak kena perabih sampai part mama sebelum handover
Takut jadi macam abang Thaqif. Bersalin masa 36w 3d kalau xsilap

Patut sekarang sakit dah lain maciammmm
Sabar ye "Hana Batrisyia"
Tunggu full term baru kamu keluar
Mama tengah usaha minum susu kambing
Nak cari buah delima, jambu batu..
Moga2 awak xkena duduk bawah lampu

♥dengan penuh kasih sayang♥

Dec 3, 2016

30th week

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dah beberapa malam duk rasa macam contraction
Rasa macam braxton hicks
Frankly speaking, baju belum cuci
Baju baru --baru beli sepasang😂
Sorry #preciousno5,bukan tak excited tunggu kamu
Maafkan mama dengan abah
Dah sepakat nak kemas beg
Nak kemas katil mama berpantang nanti
Dengan #iamno4 yang masih bf--turut menambah frequency contraction😂😂
Mama tetap nervous
Mama doa sangat agar kali ni mama xperlu induce
Mama harap awak xkena duduk bawah lampu
Mama start minum susu kambing sedap sejak awal pregnant
Mama usaha cari buah delima
Mama tak sabar tunggu awak
Tapi harap awak bersabar la tunggu cukup tempoh
Mama tetap kena habiskan silibus part mama
Supaya mama tak susahkan orang lain

♥dengan penuh kasih sayang♥

Bismillahirrahmanirrahim-Menyambung yang tertangguh #2

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Fuhh...nervous
Moga berjaya kali ni






♥dengan penuh kasih sayang♥

Nov 7, 2016

Bismillahirrahmanirrahim--Menyambung yang tertangguh

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
















boleh apply kat sini


♥dengan penuh kasih sayang♥

Oct 12, 2016

He or She

Hi readers or passer by
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dah lama suka tengok aksesori anak-anak girl
Maklumla anak sulung tak suka berhias
Dapat cucu menakan baru ni gegirl.. sukalaaaa tengok fb dan ig mak dia
Lepas tu anak menakan yang lain pulak cakap
"Elok la tu maksu, pembuka dan penutup--perempuan"
"La, nak kena tutup dah ka"
"Takmau tutup lagi ka?"

Haha.. maksu pun tak tau.
Konon2 sembang ngan paksu takcukup tujuh lagi
Macam "anak nabi kita ada tujuh orang tiga lelaki empat perempuan"
Hahaha
Sekarang pun macam singa pagi-pagi
Mr Abah kata " sudahlaaaa"
Tapi siapa kita nak menidakkan urusan Allah kan

Mama harap, anak-anak mama dan abah menjadi anak yang soleh dan solehah
Doakan mama dan abah nanti
Lagi best kalau semua boleh hafaz Al Quran
Boleh bagi bekal dekat mama dan abah

Masih teruja walau kali kelima
Mogamoga dapat ikut jejak noe--
pi serah diri bila sakit 2minit sekali.. kehekeh



♥dengan penuh kasih sayang♥